Hoppa till sidans innehåll

Projekt Ljungby FIK & Svensk Friidrott

03 OKT 2020 09:14
  • Uppdaterad: 03 OKT 2020 09:14

Planerade pass i Ljungby FIK (klicka på länken)

För några veckor sedan sökte vi föreningar som ville vara med i projektet Run all around för att prova konceptet och vara ambassadörer. De tolv föreningar som nu är uttagna att vara med och utvärdera samt sprida konceptet vidare är: Växjö OCR, Bara friidrott, Rinkeby Run,  Ljungby FIK, Enhörna IF, Genarps IF, Lerum, IFK Umeå, Kungsholmen Friidrott, Örebro AIK, IF Göta, Västerås FK.

Tanken med konceptet är att det ska kunna användas för flera olika syften och utifrån föreningens egna behov. Här är exempel på några föreningars motiveringar till att ta del av projektet. Växjö OCR är en nystartad förening som ser möjlighet att få hjälp att starta upp sin verksamhet och locka till sig medlemmar med ett färdigt koncept.
     
Bara Friidrottsklubb har tidigare haft en löpargrupp, som nu legat vilande under två år. De har fått önskemål om att dra igång gruppen igen, men det har inte varit läge. När de läste om Run all around blev de motiverade och inspirerade att dra igång igen då en Run all around-grupp skulle komplettera deras övriga grupper.
     
Enhörna IF hoppas kunna få fler människor i rörelse, och särskilt i Enhörna-modellen som blandar åldrar och nivåer i samma träningsgrupp. De saknar ett naturligt rekryteringsfönster (där de tidigare hade Göteborgsvarvets löparkvällar), och tror att detta kan ge löpning i förening ett bra skyltfönster.
     
Lerum Friidrott har en löpargrupp bestående av 8-10 deltagare vilken man vill utöka, gärna tredubbla, och tror starkt på att det kan uppnås med hjälp av konceptet Run all around.
     
Hos Västerås FK har det varit uppe för diskussion att starta löpargrupp inom föreningen men inget har hänt. Med Run all around ser man möjligheten att få in fler medlemmar och knyta ihop löpning i Västerås med friidrotten. Som stadens enda friidrottsförening borde ska vi såklart kunna erbjuda löpning i gruppform.

RUN ALL AROUND är ett koncept framtaget av Svensk Friidrott för att främja rörelse genom varierad träning i sitt närområde. Svensk Friidrott vill med Run all around få fler människor att upptäcka glädjen, enkelheten och nyttan med löpning oavsett tidigare erfarenhet.
     
Bakgrund
Med konceptet Run all around har Svensk Friidrott beviljats stöd från RF och Svenska Spels initiativ Framåtfonden. Kriterierna för beviljat stöd är främst att tänka nytt och inkludera fler, men även stort fokus på att ge deltagarna i träningsgruppen en större rörelseförståelse. Läs mer om Framåtfonden här
     
Pilotprojekt inför höst och vår
Under hösten söker Svensk Friidrott tio pilotföreningar som vill använda och sprida konceptet vidare. Föreningar som ansöker och blir godkända av Svensk Friidrott kommer under hösten 2020 och våren 2021 genomföra träningspass inom ramen för Run all around. Föreningen väljer själva om de använder konceptet på befintlig- eller skapar en ny löpargrupp. Utöver träningspassen kommer föreningen få material för att sprida konceptet i sociala medier.
Konceptet är enkelt att använda, det handlar främst om att planera för att få till en stor variation i träningen genom att nyttja vår närmiljö, årstid och underlag. Variation främjar motivation och glädjen till att träna, säger Jenny Sundqvist, ansvarig för motion och hälsa på Svensk Friidrott.
     
Vi önskar alla pilotföreningar lycka till!
/ Jenny Sundqvist & Daniel Cortobius

Skribent: Michael Robisch
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Ljungby FIK - Friidrott
Box 851
34118 Ljungby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@ljungbyfriidrot...

Se all info